CONNECT Intervistë: Arjan Xhelaj, Drejtor i Përgjithshëm, RASH, Rrjeti Akademik i Shqipërisë

None

29 Gusht 2023

Arjan Xhelaj ka shumë arsye për të festuar këtë vit: jo vetëm që është fituesi krenar i Medaljes së Nderit të këtij viti të dhënë nga Fondacioni Vietsch, por këtë çmim e ka marrë në TNC23, e organizuar nga RASH, organizata që ai themeloi dhe tani drejton, në vendlindjen e tij në Tiranë. Ne iu afruam atij për të folur për planet e tij për RASH, mundësitë dhe sfidat me të cilat përballet Rrjeti Akademik i Shqipërisë dhe vizionin e tij për kërkimin dhe edukimin në vendin e tij.

Arjan, çfarë do të thotë për ty Medalja e Nderit?

Jam i nderuar dhe mirënjohës që kam marrë çmimin e Fondacionit Vietsch. Kjo njohje do të thotë shumë për mua dhe shërben si një kujtesë për rëndësinë e punës që bëj. Mbështetja dhe inkurajimi i dhënë nga Fondacioni Vietsch vlerësohet thellësisht dhe padyshim do të më frymëzojë që të vazhdoj të përpiqem drejt përsosmërisë në fushën time. Jam vërtet i përulur nga ky çmim dhe jam i emocionuar që vazhdoj të jap kontribute për komunitetin tim dhe më gjerë.

E themeluar nga ju mbi 10 vjet më parë, RASH tani është një organizatë e themeluar dhe funksionale që i shërben rrjetit akademik të Shqipërisë dhe përfaqëson komunitetin shqiptar të kërkimit dhe arsimit në nivel ndërkombëtar. Si nisi gjithçka?

RASH, Rrjeti Akademik i Shqipërisë, është Rrjeti Kombëtar Shqiptar i Kërkimit dhe Edukimit (NREN). E krijuar nëpërmjet një marrëveshjeje ndërqeveritare nga Kuvendi i Shqipërisë ndërmjet Shqipërisë dhe Italisë, në vitin 2011 RASH filloi veprimtarinë e saj si NREN Shqiptar në nivel kombëtar dhe në 2012 ndërkombëtarisht si anëtare e TERENA, Shoqata Trans-Europiane e Rrjeteve të Kërkimit dhe Edukimit (e cila më vonë u bashkua me DANTE të bëhet Shoqata GÉANT). Gjithçka filloi nga e para: Përzgjodha pesë persona të arsimuar ndërkombëtarisht (Gjermani, SHBA, MB), të cilët kishin dëshirën dhe dëshirën për të kontribuar në zhvillimin e vendit tonë. Me mbështetjen e një partneri me përvojë si CINECAItaly, ne projektuam shërbimet e para elektronike për universitetin dhe me ndihmën e TERENA-s konfiguruam rrjetin e parë kombëtar dedikuar arsimit dhe kërkimit shkencor të lidhur me rrjetin GÉANT. Me kalimin e viteve dhe në bashkëpunim me Ministrinë e Arsimit, RASH u rrit më tej, duke filluar të ofrojë shërbime kombëtare për arsimin dhe shkencën. Në vitin 2018, sipas një marrëveshjeje ndërmjet rektorëve të të gjitha universiteteve publike dhe Ministrisë së Arsimit, RASH u riorganizua si qendra autonome Ndërinstitucionale K&Zh për TIK. Në 10 vitet e fundit ne ofruam dhe zhvilluam softuer “in house” dhe shërbime të infrastrukturës elektronike për arsimin shqiptar dhe komunitetin e studiuesve duke promovuar shërbimet GÉANT dhe gjithashtu, ndër të tjera, EOSC dhe Open Science, EuroHPC dhe nisma të tjera evropiane.

Sipas jush, si duket e ardhmja e kërkimit dhe arsimit në Shqipëri?

Shqipëria ka bërë përparim të konsiderueshëm në R&E vitet e fundit, por ka ende shumë vend për përmirësim. Qeveria ka zbatuar politika dhe iniciativa të ndryshme për të përmirësuar cilësinë e R&E, si rritja e financimit për projektet kërkimore dhe nxitja e bashkëpunimit midis universiteteve dhe institucioneve kërkimore, si dhe ndërkombëtarizimi i sistemit të Arsimit të Lartë Shqiptar (AL) nëpërmjet marrëveshjeve dypalëshe me vendet evropiane dhe ato amerikane. universitetet. Në Shqipëri kemi 12 universitete publike dhe disa jopublike, duke përfshirë Universitetin e Tiranës, Politeknikun e Tiranës dhe universitete të tjera që ofrojnë një shumëllojshmëri programesh në fusha të ndryshme, duke përfshirë shkencat e natyrës, inxhinierisë, shkencave sociale, mjekësisë dhe bujqësisë. . Megjithatë, cilësia e arsimit dhe kërkimit në Shqipëri ende ndikohet nga disa faktorë, duke përfshirë burimet e kufizuara dhe ikjen e trurit. Shumë studiues dhe studiues të talentuar shqiptarë largohen nga vendi për të ndjekur karrierën e tyre jashtë vendit, gjë që pengon zhvillimin e sektorëve të kërkimit dhe arsimit në vend. Si përfundim, ndërkohë që ka disa iniciativa nga qeveria dhe aktorë të tjerë për të përmirësuar kërkimin dhe arsimin në Shqipëri përmes përvetësimit të AL-së tonë, ende duhet bërë shumë punë për të arritur standardet ndërkombëtare dhe për të ruajtur talentin brenda vendit.

Cili shpresoni se do të jetë ndikimi kryesor për RASH dhe Shqipërinë e pritjes së TNC23?

Pritja e TNC23, konferencës më të madhe dhe më prestigjioze në rrjetet R&E, është një mundësi e rëndësishme për RASH dhe Shqipërinë. Konferenca do të ofrojë një platformë për RASH për të shfaqur arritjet e saj, për t'u lidhur me rrjete të tjera akademike dhe për të forcuar partneritetet e saj me institucione të tjera. Për më tepër, TNC23 do të bashkojë studiues, akademikë dhe ekspertë nga e gjithë bota, duke ofruar një mundësi për studiuesit dhe studentët shqiptarë të mësojnë dhe të bashkëpunojnë me ekspertë kryesorë në fushat e tyre. Kjo mund të çojë potencialisht në bashkëpunime dhe partneritete të reja kërkimore që mund të përfitojnë RASH dhe Shqipërinë në planin afatgjatë. Pritja e TNC23 do të promovojë gjithashtu Shqipërinë si një destinacion për konferenca ndërkombëtare, duke çuar potencialisht në mbajtjen e më shumë konferencave në vend në të ardhmen. Kjo mund të ketë një ndikim pozitiv në ekonomi duke sjellë më shumë turizëm dhe të ardhura.

Çfarë është afër për Arjan?

Së pari disa pushime në rivierën shqiptare për t'u rikuperuar nga presioni i bashkëpritjes së TNC23. Ka qenë një vit shumë i gjatë, plot sfida dhe dhimbje koke, por me një rezultat të bukur. Personalisht, si doktor në inxhinieri dhe si studiues me përvojë, jam i emocionuar për perspektivat e karrierës sime në teknologji dhe inovacion. Me kalimin e viteve, unë kam fituar një kuptim të thellë të potencialit të teknologjisë për të nxitur zhvillimin social dhe ekonomik dhe jam i përkushtuar të vazhdoj kërkimin tim në këtë fushë. Unë jam i përkushtuar për të bërë një ndikim pozitiv në botën përreth meje duke ndërtuar partneritete me ekspertë në fusha të tilla si ekonomia, sociologjia dhe politika publike, besoj se ne mund të nxisim kërkime që janë edhe novatore dhe me ndikim, duke trajtuar disa nga më të ngutshmet. sfidat sociale dhe ekonomike me të cilat përballen komunitetet sot. Dëshira ime për të ardhmen është të jem në gjendje të bëj përvojën time, të fituar në 30 vitet e fundit, gjithnjë e më shumë të disponueshme për komunitetin GÉANT dhe për komunitetet e tjera NREN jashtë Evropës, për të qenë në gjendje të flas për rrugën që kam ndjekur me krijimin. e RASH. Për të ecur përpara, nuk ka rëndësi sa i madh apo i pasur është NREN-i juaj, rëndësi ka vizioni juaj për zhvillimin e tij, një plan i mirë se si të arrini qëllimin përfundimtar dhe këmbëngulja përballë vështirësive. Megjithëse, të kesh një plan rezervë është gjithashtu i dobishëm!